Hallo iedereen! Dit is mijn MuZo blog. Maar wat is MuZo precies?? Muzo is een verzamelnaam voor alle muzische vakken die wij op school (in de lagere school) onderwijzen. Dit houdt concreet 5 grote domeinen in, namelijk: bewegingsexpressie, dramatisch spel, muzische opvoeding, beeldopvoeding en muzisch taalgebruik. Groetjes, Annelies

donderdag 23 december 2010

Filmpje Gymgala Gent

Dit is een filmpje van een ritmische oefening van het Gymgala 2009.

Tumbling

Tumbling is een aaneenschakeling van makkelijke en moeilijkere turnoefeningen op een 26 meter lange verende baan. Om voldoende te kunnen aanlopen wordt er een niet-verende aanloopstrook van maximaal 10 meter voor geplaatst.
Bij de tumblingreeksen wisselen overslagen, flikflaks, salto's en schroeven elkaar in een snel tempo af.
Snelheid, kracht en techniek zijn de basisvereisten om de delen aan elkaar te schakelen tot een sprongenreeks. Lenigheid is ook hier een belangrijke voordeel inzake uitvoering van bepaalde delen, bijvoorbeeld de hoeksalto's. Hoewel superlenigheid geen hoofdvereiste is, moet er toch genoeg aandacht besteed aan worden voor en tijdens en/of na de training om algemene verstijving en spierscheuren te voorkomen.

Trampline

In deze trampoline voert de gymnast een reeks van tien sprongen uit. Deze sprongen bestaan uit 1 of meerdere salto's en 1 of meerdere wentelingen rond de lengte-as. De gymnasten moeten in het rechthoek blijven van de tramoline.

Een trampoline is 5.2 meter lang, 3.05 meter breed, 1.08 meter hoog en weegt ongeveer 220 kg. In het verlengde van de trampoline bevinden zich landingsmatten die verbonden zijn met de trampoline voor de veiligheid van de gymnast.


Acrogym

Acrogym of "sportacrobatiek" is een relatief nieuwe sport binnen de gymnastiek. Kenmerkend is dat acrogym niet individueel wordt beoefend maar een team. De volgende combinaties (disciplines) zijn mogelijk:
  • dames paar (2 vrouwen)
  • heren paar (2 mannen)
  • mix pair (een jongen/meisje. de jongen moet altijd de onderpartner zijn)
  • dames groep (3 vrouwen), in de E en D lijn is heren groep ook toegestaan
  • heren groep (4 mannen)
  • heren groep (5 mannen (heren 5)
Er is een verschil tussen balansoefeningen en tempodelen. Balans zorgt voor evenwicht. Elk "deeltje" moet 3 seconden aangehouden worden. Bij tempodelen moet de bovenpartner loskomen van de onderpartner(s).

Ritmische gymnastiek

Ritmische gymnastiek is een combinatie van turnen en dans, van acrobatische bewegingen en van choreografie. Het is een onderdeel van de turnsport dat louter door vrouwen beoefend wordt.
Bij ritmische gymnastiek maakt men tijdens de oefening gebruik van vijf materialen: touw, hoepel, bal, knotsen en lint.
  • Het touw is aan de uiteinden voorzien van twee knopen waardoor het makkelijker te hanteren is. Qua lengte is het in verhouding met de turnster. Het touw is synthetisch of van linnen.
  • De bal weegt 400 gram en heeft een diameter van 18-20 cm. De bal is van kunststof.
  • De 300 gram wegende hoepel kent een diameter van 80-90 cm. De hoepel is van plastic of van synthetisch materiaal.
  • Het lint is 4-6 cm breed, minimaal 6 m lang en voorzien van een stokje van 50-60 cm. Het lint is van satijn.
  • De knotsen meten 50-60 cm en wegen 150 gram de knotsen zijn van gummy.

Toestellen

Artistieke gymnastiek

Artistieke gymnastiek wordt ook wel toestelturnen genoemd. Mannen en vrouwen hebben niet allemaal dezelfde toestellen. Lees maar snel verder...

Voor de vrouwen:

SprongDe sprong illustreert de explosiviteit van de turnster. De punten die de jury toekent zijn gebaseerd op de moeilijkheid van de beweging, de houding van het lichaam, de hoogte van de zweeffase en de landing. De hoogte van het paard is 1.25 meter, de turnster begint haar sprong met een aanloop van maximum 25 meter.

BrugDe brug met ongelijke leggers is ongetwijfeld het meest spectaculaire toestel in de damescompetitie. De gymnasten bewegen zich al zwaaiend van de lage (1.60 m) naar de hoge legger (2.40 m), wisselen daarbij van greep en voeren vluchtdelen en salto's uit.

BalkVaak beslist dit toestel van 1.25 m hoog, 10 cm breed en 5 m lang, over winst en verlies. De balkoefening moet een combinatie zijn van sprongen, draaien, gymnastische en acrobatische series en evenwichtsstanden. De turnster moet de volledige lengte van het toestel gebruiken, de oefening mag de maximumtijd van 1.30 minuten niet overschrijden.

GrondOp dit toestel kan de gymnast haar sierlijkheid, persoonlijkheid en techniek ten volle benutten in een combinatie van acrobatie en dans. De oefening wordt uitgevoerd op een verende vloer van 12x12 meter en gebeurt op muziek. Tempo, originaliteit, technische beheersing en presentatie zijn de sleutelelementen voor een hoge score.

Voor de mannen:

Grond
De grond gymnastiek bestaat vooral uit reeksen acrobatische sprongen en oefeningen. Er wordt choreografie afgewisseld met kracht, lenigheid en ketsen. De grond of mat heeft afmetingen van 12 meter bij 12 meter.


De ringen
De ringen is een toestel waarbij je zeer veel kracht nodig hebt om de oefeningen perfect met een gebalanceerd lichaam en met gecontroleerde bewegingen uit te voeren. Het duurt zeer lang eer men een perfecte controle heeft over je lichaam als je aan de ringen hangt. De ringen hangen op een hoogte van 2.6 meter boven de grond.


Het paard
Het paard is een toestel waar men kracht, techniek en coördinatie nodig heeft. Vele atleten vinden het tevens ook het moeilijkste toestel aangezien men zeer veel zwaaibewegingen, scharen en ketsen moet uitvoeren. Al die bewegingen kosten veel kracht en men moet ook zeer veel oefenen op die oefeningen. De hoogte van het paard tot aan de grond is 1 meter en 5 centimeter.


De sprong
De sprong is een onderdeel van het turnen waarbij men een aanloop neemt van maximum 25 meter en dan zich afstoot een Pegasus en dan in die sprong gaat men trachten om bepaalde bewegingen zoals salto's en dergelijke uit te voeren en neer te komen met beide voeten op de grond en niet te vallen bij de landing.


De rekstok
De rekstok is een zeer spectaculair toestel, er worden vele zwaaibewegingen en zeer snelle bewegingen gemaakt rond de rekstok. Ook voor dit turnnummer heb je zeer veel armspieren nodig en zeer veel oefening. Wanneer de atleten aan de rekstok hun oefening gaan afwerken wrijven ze eerst hun handen in met kalk zodat ze meer greep hebben op de baar want de atleet kan zich ernstig blesseren als men de stok niet goed vastheeft en eraf glijdt.


De brug
De brug is een toestel dat bestaat uit 2 baren die op een bepaalde afstand van elkaar staan en op een hoogte van 1.8 meter boven de grond staan. De brug is een toestel dat qua moeilijkheidsgraag overeenkomt met het paard er worden ongeveer dezelfde bewegingen uitgevoerd ook weer zeer belastend voor de armspieren.

Gymgala 2010 (part 1)

Salto's vliegen om je oren, hoepels vliegen door de lucht, touwen kruisen in de lucht zonder in een knoop te vallen, mensen vliegen verschillende richtingen uit, verschillende piramides en een zanger...

Rarara, wat zou het zijn???

Het jaarlijke gymgala in Gent. Dit is een wervelde show waarbij alle disciplines van het turnen aan bod komen. Artistiek turnen, tumbling, trampoline, acro en ritmische gymnastiek. De beste over de hele wereld komen hierbij tonen wat ze allemaal kunnen en met welke oefeningen ze allemaal in de prijzen zijn gevallen.

Ik kom elk jaar kijken en ook dit jaar was het weer fantastisch!! Geen seconde heb ik me verveeld. Vol spanning zat ik te kijken. Vooraal ritmische en acro. Ritmisch door de combinatie dans en turnen. Acro omdat ik het zelf doe. Maar aan een Russisch team kan je echt niet tippen. Verbazing stond op mijn gezicht te lezen, net als bewondering voor de vele oefeningen. Want het duurt jaren om zo een goede oefening in elkaar te steken die je uiteindelijk opvoert voor no geen 5 minuten.

Voor degene onder ons die iets minder van turnen kennen, zal ik elke discipline kort eens overlopen. Kijk ook zeker naar de afbeeldingen. Die zeggen soms meer dan woorden. Veel plezier!!!